logga

Ang. angrepp av malfjärilens larver
 
Under de senaste månaderna har vi fått några anmälningar om mal i lägenheter och källarförråd. Det är ca 4-5 anmälningar i hela området (Brf Norrby, Brf Brickbandet och Brf Riksby) men ändå fler än på många årtionden
 
Anticimex har meddelat att de numera inte skickar ut tekniker vid ”normala” angrepp av mal utan att man själv kan bekämpa malen genom städning och andra åtgärder (se nedan). Tiden då man ymnigt sprutade med giftiga och hälsovådliga ämnen för att bekämpa insekter är över och all bekämpning ska ske så giftfritt som möjligt. Många av de enkla metoder och försiktighetsåtgärder man alltid förr använde i hemmen har glömts bort och kan också behöva påminnas om. Äldre tiders lavendelpåsar i linneskåpet var ju inte främst till för att det skulle lukta gott.
 
Det är malfjärilens larv som främst angriper material från djurriket (päls, ull, fjädrar etc.) men även ibland material som kommer från växtriket. Syntetiska textilier angrips endast om de är sammanvävda med naturliga djurfibrer och/eller blivit nedsmutsade.
 
Mal finns i stora delar av världen och kan komma in i ditt hem på många olika sätt. Störst risk för mal finns i äldre textilier (t ex inköpta på second hand eller ärvda) samt komma från djur- och fågelbon.
 
Råd och tips för att bli av med mal och förhindra angrepp
 
Förebyggande åtgärder
-Ta bort organiskt material från hem och förråd genom att           regelbundet städa grundligt.
-Lägg endast undan helt rena kläder. Tvätta, vädra, skaka och borsta. -----Töm fickor och borsta ur slag och veck.
-Förvarar du kläder eller textil i källarförrådet, förpacka dem alltid i täta   emballage. Använd gärna emballage (typ klädpåsar) också i   klädkammaren. Häng inte för tätt.
-Kontrollera undanlagda textilier regelbundet.
-Det finns produkter att själv köpa som sägs hindra malangrepp såsom produkter av rödcederträ, lavendel mm.
-Kontakta föreningen om du upptäcker fågelbon i ventiler eller vid balkongen eller ser spår av råttor i källaren.
 
Om du upptäckt angrepp av mal
·       Värmebehandla de angripna textilierna till 60 grader genom tvätt, strykning eller torktumling eller lägg i frysen (ca –18 grader).
·       Kemtvätt fungerar också, men meddela ovillkorligen att det är malangripna textilier när du lämnar in dem!
·       Töm utrymmet textilierna legat i helt och dammsug. Var särskilt noga kring lister, springor och sprickor. Spraya med vanlig insektsspray.
·       Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och lägg den sedan i frysen innan du kastar den.
·       Det finns fällor för klädesmal att själv köpa från Anticimex och andra tillverkare.
 
Vid väldigt stora angrepp av mal ska Anticimex kontaktas. Om vi alla hjälps åt genom att ta itu med angrepp av mal omedelbart och/eller förebygga angrepp kan vi minimera problemet på ett miljövänligt sätt.

Källa: www.anticimex.com